Bukta Imre 1952-ben született Mezőszemerén. Autodidakta művész, aki állami gazdaságban dolgozott, és közben rajziskolába járt.
Ő az ún. agro art megteremtője, melynek lényege a mezőgazdaság és a szokványos paraszti munkák tárgyainak és művelőinek átszellemítése. Festményeken kívül installációkhoz, szobrokhoz, performanszokhoz használja fel a munkák eszközeit. Groteszken ábrázolja a paraszti lét kelet-európai, felemás modernizációját. Az 1990-es évekre munkái keményebbé, keserűbbé válnak, ezt csak ritkán enyhíti transzcendens vonásokkal.
Pályáját egyszemélyes performanszokkal kezdte (Alkalmi kiállítás a majorságban tartott állatoknak, 1974) majd abszurd gép-objekteket alkotott (Műanyagból tiszta búzát készítő cséplőgép, 1985). Abszurd festményeinek figurái metamorfózisokon esnek át, a tárgyak indákat növesztenek, az állatok emberként viselkednek, az ember pedig (jelen esetben az orvvadász) azonosul prédájával. Installációit természetes anyagokból, szalmából, trágyából, fűből, és a paraszti lét tárgyaiból építi.
A művészet mellett Bukta Imre oktat is, az egri Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékén.
1989-ben kapott Munkácsy-díjat, 1997-ben A Magyar Köztársaság Érdemes Művészévé választották, 2009-ben Palládium-díjat nyert. Alkotásai, rangos magyar közgyűjtemények mellett, megtalálhatók a bécsi Albertinában és a linzi Neue Galerie der Stadt-ban.